I detta avsnitt av programserien diskuterar Hippi Hovi om nätverkande, mässdeltagande och marknadsföring. Som gäster i soffan i dag har han Katja Jankens, NordicHub Manager/Viexpo och Rainer Rönnback, Sales Manager / Jukolux.
I detta avsnitt av programserien diskuterar Hippi Hovi om tillväxtmöjligheter genom internationalisering. Som gäster i soffan idag har han Kristian Schrey, vd/Viexpo och Håkan Sundelin, grundare av och delägare i företaget MMI Company.
Våga Växa Österbotten projektet gör en programserie om tillväxtföretagande. Hippi Hovi samtalar med inbjudna gäster i soffan vid Ernst Salonger. I seriens andra avsnitt träffar han Kjell Nydahl (Vasek) och Reijo Ruotsala ( Ruotsala Fiskaffär) och idag diskuterar man bl.a. om att växa genom företagsköp.
Uskalla Kasvaa Pohjanmaa hanke tekee ohjelmasarjaa kasvuyrittäjyydestä. Sarjan ensimmäisessä jaksossa Hippi Hovin vieraana Ernst Salonger Bistron sohvalla on Paula Erkkilä Pohjanmaan Kauppakamarista sekä Sakari Rahtu Kapkem yrityksestä. Tänään keskustellaan kasvuyrittäjyydestä ja siihen liittyvistä mahdollisuuksista, haasteista sekä onnistumisista. Katso jakso ja nappaa mukaan muutama hyödyllinen vinkki.
Välkomstord, Nora Backlund, projektledare för Hållbarhetsveckan ”Vi gör redan massor – och vi kan bli ännu bättre!” Öppning av Hållbarhetsveckan, Riksdagsledamot Mikko Ollikainen Inspiration i arbetet med kommunens hållbarhetsstrategi, Hållbarhetskonsult Camilla Sederholm Kommentartaltur; Jenny Malmsten, Kommundirektör, Malax
Tervetuloa SingSing-juhlatilaan viettämään Rannikko-Pohjanmaan Nuorten Yrittäjien tämän vuoden SummerBreak 2020 tapahtumaa. Välkommen till SingSing-festlokalen för att fira årets Kust-Österbottens Unga Företagares SummerBreak 2020.
2020 arrangerades Stödinfo enbart som webbinarium på grund av COVID-19. Videon är från livestreamen 16.4 kl. 19 vid Yrkesakademin i Österbotten.
Bokslut, bokföring och budgetering i kommuner och samkommuner samt aktuella momsfrågor.
Program: Varför en hållbarhetsvecka i Österbotten? Ulrica Taylor, Omställning Österbotten Hållbarhetsveckan i Västerbotten - en överblick och erfarenheter Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen i Västerbotten Projekt Spektrum Nora Backlund, Finlands svenska 4H Studiematerial om cirkulär ekonomi Henrik Ingo, Yrkesakademin i Österbotten Avslutningsord Harriet Sundholm, Finlands svenska 4H
Inspirationsdag kring Agenda 2030 och hållbar utveckling - hur jobba såväl lokalt som i större partnerskap. Tillställningen riktar sig till aktiva i förbund, organisationer och föreningar men även kommunalt engagerade. Tanken är att öppna upp hållbarhetsfrågor ur olika perspektiv, lokalt, kommunalt, nationellt, nordiskt och deltagarna skall få en större insikt och kompetens i ämnet.
Som en del av initiativet "White Monday" projektansvariga Henrik Ingo och Ann-Sofi Ljungqvist en öppen föreläsning om vad cirkulär ekonomi innebär. Föreläsningen arrangerades vid Yrkesakademin i Österbotten 25.11.2019.
Företagskonkurser är ett ämne människor har svårt att förhålla sig till, och även något som ofta tystas ner av både företagaren och människor i företagets omgivning. Julia Loukiainen tog beslutet att söka sitt företag i konkurs våren 2019 - ett beslut hon inte skäms över. Advokat Christian Näsman anser också att man inte ska skämmas över att ett företag går i konkurs, för orsakerna kan vara så många. Julia och Christian tycker vi borde bli bättre på att prata om företagskonkurser, för en konkurs innebär inte slutet på allt.
I sitt anförande ser ÖSP:s Tomas Långgård på branschens framtidsutsikter. Videon är del av en temadag som arrangerades av Österbottens Svenska Producentförening (ÖSP) vid YA i Närpes den 16.4.2019.
Landsbygdssekreterare Patrik Lindblad går bland annat genom Livsmedelsverkets nya hemsida. Videon är del av en temadag som arrangerades av Österbottens Svenska Producentförening (ÖSP) vid YA i Närpes den 16.4.2019.
Sponsorernas taltur, Emma Westerlund från Sydmedi och Olli Yliaho från InGrain berättar om arbetshälsovården för jordbrukare, samt om export av havre. Videon är del av en temadag som arrangerades av Österbottens Svenska Producentförening (ÖSP) vid YA i Närpes den 16.4.2019.
Jan Asplund från NTM-centralen tipsar om saker att tänkta på inom djurgranskningen 2019. Videon är del av en temadag som arrangerades av Österbottens Svenska Producentförening (ÖSP) vid YA i Närpes den 16.4.2019.
Jan Flemming från NTM-centralen berättar kring ekologisk produktion och miljöavtal. Videon är del av en temadag som arrangerades av Österbottens Svenska Producentförening (ÖSP) vid YA i Närpes den 16.4.2019.
Anna Öman från NTM-centralen delar med sig av några tips gällande stöd- och bidragsansökningar inför säsongen 2019. Videon är del av en temadag som arrangerades av Österbottens Svenska Producentförening (ÖSP) vid YA i Närpes den 16.4.2019.
Gert van Bever berättar om europeiska exempel på binäringar, inom ramen för projektet Ebama 2.0. Föreläsningen hölls i samband med evenemanget Bondebåten, som arrangerades av projektet Kursgården 2018 i samarbete med ÖSP och ProAgria Lantbrukssällskapet 29.3.2019.
Peter Björkmark och Frank Norrén berättar om aktualiteter kring investeringsstöd för jordbrukare. Anförandet är en del av en temaeftermiddag om investerings- och startstöd för jordbrukare som arrangerades 12.2.2019 vid NTM-centralen i Österbotten.
Citecgrundaren Rune Westergård återger sin resa om hur han byggde upp Citec. Tillfället "Så får du ditt företag att växa" arrangerades på Bock's i Vasa 13.9.2018, genom ett samarbete mellan Vaasa Insider och Österbottens Företagarförening.
Ledarcoachen Peter Höckert ger sin syn på hur man ska sätta upp sina mål och hur man bäst når dessa. Tillfället "Så får du ditt företag att växa" arrangerades på Bock's i Vasa 13.9.2018, genom ett samarbete mellan Vaasa Insider och Österbottens Företagarförening.
ABB:s Talent Partner Johanna Kakkuri berättar om hur man ska tänka och gå tillväga för att rekrytera talangerna till sitt företag. Tillfället "Så får du ditt företag att växa" arrangerades på Bock's i Vasa 13.9.2018, genom ett samarbete mellan Vaasa Insider och Österbottens Företagarförening.
Entreprenören Sture Udd ger goda tips åt företagare med visioner om tillväxt. Tillfället "Så får du ditt företag att växa" arrangerades på Bock's i Vasa 13.9.2018, genom ett samarbete mellan Vaasa Insider och Österbottens Företagarförening.
Livsmedelskonsulten Anki Sundin berättar om affärsmöjligheter med hållbart protein genom att fokusera på insekternas intåg på livsmedelsarenan.
Professor Kristina Lindström berättar om baljväxternas och kvävefixeringens betydelse för hållbar utveckling och markens kvalitet.
Jordbrukaren och företagaren Kalle Dönsberg berättar om utmaningar och möjligheter med hampaodling.
Jonas Harald från företagshuset Dynamo berättar om möjligheterna att utnyttja, till exempel, gamla växthus för att odla fisk med hjälp av hydroponik.
Video från ett tillfälle kring CSA - Community Supported Agriculture (Konumentstödd Livsmedelsproduktion). Tillfället riktar sig till livsmedelskonsumenter och lantbrukare intresserade av samarbete kring livsmedelsproduktion och marknadsföring och arrangerades inom ramen för projektet Kursgården 2018 vid Yrkesakademin i Österbotten 1.2.2018.
I den andra videon från Greppa Marknaden Österbotten 2018 berättar ekoproducenten Steve Nyholm om möjligheterna i ekologisk odling. Efter honom redogör Rikard Korkman, ombudsman vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, för den elektroniska spannmålsbörsen och går igenom aktuellt på spannmålsmarknaden.
I den tredje videon från Greppa Marknaden Österbotten 2018 hör vi uppköparnas talturer med inlägg av A-foder, Avena, Helsingin Mylly och Jonas Huldén.
I den första videon från Greppa Marknaden Österbotten 2018 inleder Martin Edman från ÖSP:s spannmålsutskott seminariet. Efter honom berättar Peter Österman, ekonomirådgivare vid Svenska lantbrukssällskapens förbund, om ekonomi i spannmålsodlingen. Avslutar gör Tor-Erik Asplund från ProAgria Lantbrukssällskapet, som berättar om produktionskostnadskalkyler i Excel.
En onlineföreläsning för de som är intresserade av att starta eget och delta i yrkesakademins kurser på vår/vintern 2018. Malin Båtmästar, tidigare projektplanerare på Våga Satsa, berättar om kursens innehåll och föreläser om företagarens kännetecken och om att våga satsa. Föreläsningen avslutas med en användbar coaching-övning för självreflektion.
Under hösten 2017 arrangerade KulturÖsterbotten tillsammans med Svenska kulturfonden, Aktion Österbotten SFV och Bildningsalliansen ett antal informationsträffar där man presenterade möjligheter att ansöka om projektbidrag.
Inspelning av en livesändning från ett tillfälle som Viexpo arrangerade den 11 december 2017. Tillfället handlar om olika finansiella instrument som kan hjälpa små och medelstora företag inom internationalisering.
Den 8 november arrangerade projektet Kursgården 2018 en kursdag kring anställningsfrågor och utländsk arbetskraft. I denna video får vi se andra delen av anförandet av sakkunnige juristen Kristel Nybondas vid Landsbygdens Arbetsgivareförbund.
Vid en föreläsning arrangerad av Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening i Korsnäsgården i oktober, berättade bokföraren Jan Henriksson om de viktiga nyckeltalen som finns i ett bokslut och hur man ska tolka dessa.
Under hösten höll företagskonsult Per Vilén en föreläsning om att läsa och förstå bokslut för pälsföretagare och bokförare. Föreläsningen arrangerades av Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening och filmades i Korsnäsgården i oktober.
Genom en form av samhälleligt företagande kunde Bergö Byaråd förverkliga drömmen om ett serviceboende på Bergö. I denna video får vi en överblick av den process man gick genom från några av de inblandade nyckelpersonerna.
Video från Håkan Björks presentation under Landsbygdsparlamentet i Leppävirta 2.9.2017. Svenska YLE 16.3.2015: "Idén med allmännyttiga företag eller gemenskapsföretag har Håkan Björk hämtat från Skottland. Där löser de många utmaningar i samhället med hjälp av den här typens ideell verksamhet. Det är en blandning av vinstdrivande företag, offentlig sektor och ideell förening." (Ann-Sofie Långvik)
Skolningsdagen kring miljöersättning arrangeras som alternativ till dem som inte avlägger den elektroniska tentamen via VIPU-tjänsten. I denna andra video av fyra diskuteras: miljöersättningens krav och möjligheter och omläggning till ekologisk växtodling.
Skolningsdagen kring miljöersättning arrangeras som alternativ till dem som inte avlägger den elektroniska tentamen via VIPU-tjänsten. I denna första video av fyra diskuteras: stödutbetalningar, tidtabeller, rådgivning och Råd 2020.
Greppa Marknaden Österbottens spannmålsseminarium hölls 2 januari på Yrkesakademin i Österbotten i Gamla Vasa. I den femte och sista delen berättar Dan-Ove Stenfors om bankens syn på jordbruket.
Greppa Marknaden Österbottens spannmålsseminarium hölls 2 januari på Yrkesakademin i Österbotten i Gamla Vasa. I den fjärde delen av fem berättar Tor-Erik Asplund från ProAgria Lantbrukssällskapet om hur man uppnår lönsamhet i odlingen.
Greppa Marknaden Österbottens spannmålsseminarium hölls 2 januari på Yrkesakademin i Österbotten i Gamla Vasa. I den tredje delen av fem är det uppköparna som har ordet. Patrik Hellman berättar om Havreexport från Kaskö, Lasse Åberg går igenom foderindustrins framtidsutsikter och Dan Kjällberg ordar om kummin och renhavre.
Greppa Marknaden Österbottens spannmålsseminarium hölls 2 januari på Yrkesakademin i Österbotten i Gamla Vasa. I den andra delen av fem berättar Rikard Korkman om prissättningsstrategier inför säsongen 2017.
Greppa Marknaden Österbottens spannmålsseminarium hölls 2 januari på Yrkesakademin i Österbotten i Gamla Vasa. I den första delen av fem får vi ta del av inledningen av seminariet med Martin Edman och Tomas Långgård, samt en lägesrapport över spannmålsmarknaden med Max Schulman.
ÖSP:s generationsväxlingskurs del 4/4: Holger Falck från Svenska lantbruksproducenternas centralförbund berättar om de vanligaste skattefrågorna som kan uppstå i samband med generationsväxling.
ÖSP:s generationsväxlingskurs del 3/4: Annika Grannas från Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt berättar om avträdelsestödet som kan beviljas till de som upphör med jordbruket i samband med generationsväxling.
ÖSP:s generationsväxlingskurs del 2/4: Maria Swanljung från NTM-centralen berättar om startstödet som kan beviljas till unga jordbrukare i samband med generationsväxling.
ÖSP:s generationsväxlingskurs del 1/4: Monika Mangs från Närpes Sparbank berättar om den hjälp banker kan erbjuda både överlåtande och mottagande part i samband med generationsväxling.
28.10.2016 arrangerande Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening en temadag kring budgetering som bland annat innehöll en föreläsning om skatteplanering med Per Vilén, som kan ses i denna video. Efter Vilén informerade Peter Björkmark från NTM-centralen om ansökningar i Hyrräsystemet.
Video från stödinformationstillfället som hölls i Vörå den 14.4.2016. Arrangörer för tillfället var NTM-centralen i Österbotten, Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) och ProAgria Lantbrukssällskapet. 02:00 Frank Norrén (NTM-centralen) - Gårdsbrukens investeringsstöd 27:29 Startstöd 34:36 Theresa Hagnäs (NTM-centralen) - Husdjursstöd 2016 44:06 EU:s djurbidrag 53:15 Ersättning för djurens välbefinnande 59:25 Roger Bertils (Vörå kommun) - Stödansökanskolning 01:23:49 Kartor, skiftesgransning och -korrigering
Video från seminariet Greppa Marknaden Österbotten. Seminariet arrangerades av ProAgria Lantbrukssällskapet, SÖP och projektet Kursgården 2018 vid Yrkesakademin i Österbotten. 0:42 Anders Granans (YA!) - Projekt Kursgården 2015-2018 4:48 Meira-Pia Lohiluoma (ProAgra Lantbrukssällskapet) - Projekt AgroTillväxt 7:17 Martin Edman (ÖSP) - Välkommen 11:51 Rikard Korkman (SLC) - Marknadsläget 1:15:22 Fredrik Grannas (ÖSP) - Havreexport i odlarregi 1:20:55 Marjo Marttila (Altia) - Kornmarknad 2016 och framtidsutsikter 1:54:18 Jan-Erik Back (ProAgria Lantbruksällskapet) - Förkalkyler 2016
Andra videon från projektdagen om möjligheter och utmaningar kring lantbruksentreprenader. Projektdagen arrangerades på Norrvalla i Vörå av ProAgria den 20.4.2016. I del 2 berättar entreprenören Mårten Krokfors om verksamheten i Söderby entreprenad.Vi får också ta del av Mikael Lasens och Jan Asplunds erfarenheter inom entreprenadbranschen. 00:01 Mårten Krokfors 49:08 Mikael Lasen 1:10:35 Jan Asplund
Första videon från en projektdag som handlade om möjligheterna och utmaningarna kring lantbruksentreprenader. Projektdagen arrangerades på Norrvalla i Vörå av ProAgria den 20.4.2016. I del 1 guidar jordbrukaren Mats Björklund oss genom kalkyler som rör lantbruksentreprenader: vad allt ska man tänka på när man räknar på om det lönar sig att sätta ut arbete på entreprenad? Jurist Mikaela Strömberg-Schalin redogör i sin tur för de viktigaste sakerna att tänka på vid uppgörandet av avtal och den grundläggande lagstiftningen kring förfarandet. 00:01 Mats Björklund - Maskinkostnadskalkyl 51:31 Mikaela Strömberg-Schalin (SLC) - Avtal och ansvar vid entreprenad
Intervju med föreläsarna i samband med seminariet Greppa Marknaden Österbotten. Seminariet arrangerades av ProAgria Lantbrukssällskapet, SÖP och projektet Kursgården 2018 vid Yrkesakademin i Österbotten.
Video från en containerlastning av havre i Övermark den 4.7.2016. Vid tillfället exporteras för första gången havre från Österbotten till Kina. Tillfället arrangerades av Pro Agrias projekt AgroTillväxt, som är ett samarbete mellan Lantbrukssällskapet, Österbottens Svenska Producentförbud (ÖSP) och Yrkesakademin i Österbotten (YA). Under tillfället bekantade sig jordbrukare med de möjligheter som cointainerexport erbjuder gårdarna. En representant från Polar Oats var också på plats och svarade på praktiska frågor.
Video från Maria Swanljungs (utvecklingschef, NTM-centralen) anförande under Farmarnas Temadagar 20.6.2016 i Munsala.
Video från ÖSP:s Köttseminarium som arrangerades den 8.4.2016 vid Yrkesakademin i Gamla Vasa. I del 3 berättar Atrias vd Juha Gröhn och Snellmans vd Juha Sarkkinen om slakteriernas framtidsvisioner. 0:00 Juha Gröhn (Atria) 22:49 Juha Sarkkinen (Snellman)
Video från ÖSP:s Köttseminarium som arrangerades den 8.4.2016 vid Yrkesakademin i Gamla Vasa. I del 2 redogör SLC:s, MTK:s och Pellervos husdjursombudsman i Bryssel, Jonas Laxåback, för köttproduktionen i Europa och dess framtidsutsikter.
Video från ÖSP:s Köttseminarium som arrangerades den 8.4.2016 vid Yrkesakademin i Gamla Vasa. I del 1 hålls öppningsanförande av ÖSP:s vice förbundsordförande, samt köttutskottets ordförande, Tomas Långgård. Efter det ser ÖSP:s förbundsordförande, riksdagledamot Mats Nylund (SFP), över den aktuella lantbrukspolitiken med fokus på kött. 0:03 Tomas Långgård (ÖSP) - Introduktion: marknad och problemställning 17:50 Mats Nylund (ÖSP) - Aktuell lantbrukspolitik
Andra videon från det stödinformationstillfälle som hölls i Vasa den 5.4.2016. Arrangörer var NTM-centralen i Österbotten, Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) och ProAgria Lantbrukssällskapet. I del 2 fortsätter Rune Forsman från NTM-centralen att berätta om bland annat åkernaturens mångfald och grödor, medan Ulf-Erik Häggvik (NTM-centralen) tar upp stöd och villkor. Lantbrukssekreterare Patrik Nedergård avslutar med stödansökan i Vipu-tjänsten. 00:15 Rune Forsman (NTM-centralen) - Vallar, grödor och mångfald 13:53 Ulf-Erik Häggvik (NTM-centralen) - Grundstöd, tvärvillkor och nationella stöd. 45:51 Patrik Nedergård (Lantbrukssekreterare Korsholm-området) - Stödansökan i Vipu. 1:20:55 Frank Norrén (NTM-centralen) - Miljöavtal, investeringar och produktion.
Video från ett stödinformationstillfälle som hölls i Vasa den 5.4.2016. Arrangörer var NTM-centralen i Österbotten, Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) och ProAgria Lantbrukssällskapet. I del 1 berättar Jan-Erik Back (Lantbrukssällskapet) om Råd 2020. Fredrik Grannas (ÖSP), berättar bland annat om vad som är aktuellt inom förbundet, intressebevakning,förändringar och stödutbetalning. Rune Forsman från NTM-centralen redogör för LFA och miljöersättningen. 0:09 Jan-Erik Back (ProAgria Lantbruksällskapet) - Råd 2020 8:42 Fredrik Grannas (ÖSP) - Aktuellt inom ÖSP 27:45 Rune Forsman (NTM-centralen) - LFA och miljöersättning