Vi hälsar på hos Lena och Markus Storgård i Smedsby och får en rundtur i deras renoveringsprojekt. Filmen är gjord inom ramen för Leader-utvecklingsprojektet "Härliga hus i Österbotten", vars målsättning bland annat är att ge information om, och rådgivning i, byggnadsvård.
Låtworkshop för skolan Prova spela finlandssvensk folkmusik! Inspelningen innehåller spelinstruktioner för olika traditionella instrument. Folkmusikpedagogerna Johanna Lönngren, Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin spelade in den digitala låtworkshopen där ”Adams söner” lärs ut som en del av Folkmusikdagarna i Vasa 2020, som arrangerades av Folkmusiksällskapet r.f. Tänkt målgrupp är klass 1-6. Se även tillhörande folkmusikkonsert!
Folkmusikkonsert för skolan Här får du en introduktion till finlandssvensk folkmusik, med en genomgång av instrument och exempel på traditionella låtar och visor. Folkmusikpedagogerna Johanna Lönngren, Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin spelade in en digital skolkonsert som en del av Folkmusikdagarna i Vasa 2020, som arrangerades av Folkmusiksällskapet r.f. Tänkt målgrupp är klass 1-6. Inspelningen avslutas med fyra frågor som eleverna får fundera på tillsammans med läraren. Se även tillhörande låtworkshop och prova själv att spela!
Välkomstord, Nora Backlund, projektledare för Hållbarhetsveckan ”Vi gör redan massor – och vi kan bli ännu bättre!” Öppning av Hållbarhetsveckan, Riksdagsledamot Mikko Ollikainen Inspiration i arbetet med kommunens hållbarhetsstrategi, Hållbarhetskonsult Camilla Sederholm Kommentartaltur; Jenny Malmsten, Kommundirektör, Malax
I april ordnade SÖU:s projekt Bygdegården 3 sitt slutseminarium via Zoom. Seminariet uppdelades i 5 olika föreläsningar. Alla föreläsningar behandlade teman som varit aktuella inom projektet. Aktion Österbotten fungerar som finansiär för projektet. Anci Holm föreläste 16.4.2020 om tredje sektorns samverkan med kommunen ur ett kulturperspektiv och utifrån sina egna erfarenheter.
I april ordnade SÖU:s projekt Bygdegården 3 sitt slutseminarium via Zoom. Seminariet uppdelades i 5 olika föreläsningar. Alla föreläsningar behandlade teman som varit aktuella inom projektet. Aktion Österbotten fungerar som finansiär för projektet. Steven Frostdahl föreläste 14.4.2020 om hur kommunen och tredje sektorn kan göra för att samverka i större utsträckning.
I april ordnade SÖU:s projekt Bygdegården 3 sitt slutseminarium via Zoom uppdelat i 5 olika föreläsningar. Alla föreläsningar behandlade teman som varit aktuella inom projektet. Aktion Österbotten fungerar som finansiär för projektet. Första föreläsningen i slutseminariet hölls av Anna Bertills och temat var föreningens synlighet och varumärke i kristider.
Stundars museum i Solf har ca 10 000 museiföremål som visar landsbygdssamhället i svenska Österbotten under perioden 1870-1920. Här får vi ta del av berättelser och verksamheten i Tryckerimuséet med Bjarne Hammarström och Mikael Lassfolk.
Onsdagen 13 november 2019 arrangerade KulturÖsterbottens projekt Vandring genom medeltidens Österbotten en medeltidskväll med kortfilm, föredrag och musikprogram i Dramasalen i Vasa stadsbibliotek. En av Finlands mest kända medeltidsforskare FM Ilari Aalto föreläste på svenska om Vardagsliv i det medeltida Österbotten.
Hur skapa attraktiva och framgångsrika landsbygdssamhällen- och miljöer? Nordregio presenterar sin senaste forskning på området, där Närpes är en av 14 utvalda orter i Norden som ingått i studien.
Friluftsentreprenören Jerry Engström svarar på frågor kring landsbygdsutveckling i samband med sin föreläsning om levande landsbygd. Jerry föreläste på den finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Mariehamn 5-7.10.2018.
Bloggaren Clara "UnderbaraClara" Lidström och internetforskaren Annakarin Nyberg svarar på frågor kring landsbygdsutveckling i samband med deras föreläsning om digitalt entreprenörskap. Clara och Annakarin föreläste på den finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Mariehamn 5-7.10.2018.
Lampuri Satu Kumpulaisen luento UHMA-hankkeen tilaisuudesta "Maisemasta draivia matkailuun ja hyvinvointipalveluihin". Tilaisuus pidettiin Jukkolanmäen kellarissa, Lohtajassa 21.2.2018
Eeva-Liisa Kivimäen (Maa- ja kotitalousnaiset) luento UHMA-hankkeen tilaisuudesta "Maisemasta draivia matkailuun ja hyvinvointipalveluihin". Tilaisuus pidettiin Jukkolanmäen kellarissa, Lohtajassa 21.2.2018
Tämä on yhdistetty video Titta Vuorisen, Carina Järvisen ja Sini Sillanpään esityksistä UHMA-hankkeen tilaisuudessa "Maisemasta draivia matkailuun ja hyvinvointipalveluihin". Tilaisuus pidettiin Jukkolanmäen kellarissa, Lohtajassa 21.2.2018. Vuorinen kertoo Reittien KP:stä, reitistöt ja matkailutoimijat samalla kartalla. Järvinen kuvailee Metsähallituksen käytännön kokemuksia paimenviikoista. Sillanpää antaa Pro Agrialta yleisinfoa lammaspaimennusta.
Marja Uusitalon (Luke) luento UHMA-hankkeen tilaisuudesta "Maisemasta draivia matkailuun ja hyvinvointipalveluihin". Tilaisuus pidettiin Jukkolanmäen kellarissa, Lohtajassa 21.2.2018
I det tredje avsnittet av Småföretagarliv i Österbotten hälsar vi på hemma hos familjen Ramstedt i Molpe. Företagarparet Thomas och Eva driver sedan 2013 webbhandeln polkuped.fi, som specialiserar sig på barncyklar och friluftsutrustning för aktiva barnfamiljer.
I det andra avsnittet av "Småföretagarliv i Österbotten" träffar vi Robert Bamm, Sandra Holmäng och Heidi Lithén på Voga Styling Två stylister, en affärsman och ett stilkonsulteringsföretag. Det låter som upplägget till en amerikansk sitcom, förutom att händelserna inte utspelar sig I New York, utan i Vasa.
Under hösten 2017 arrangerade KulturÖsterbotten tillsammans med Svenska kulturfonden, Aktion Österbotten SFV och Bildningsalliansen ett antal informationsträffar där man presenterade möjligheter att ansöka om projektbidrag.
En videoserie om mikro- och småföretagare på den österbottniska landsbygden som vågat satsa. I första avsnittet av Våga satsa-projektets videoserie"Småföretagarliv i Österbotten" träffar vi malaxföretagaren Isabella Asplund. Hon grundade sitt företag Köttdisken; en kött- och fiskbutik med fokus på närproducerat, våren 2014.
14 november arrangerades Skogsdagen på Vasa Torg - Metsä Tulee Torille.
Genom en form av samhälleligt företagande kunde Bergö Byaråd förverkliga drömmen om ett serviceboende på Bergö. I denna video får vi en överblick av den process man gick genom från några av de inblandade nyckelpersonerna.
Video från Håkan Björks presentation under Landsbygdsparlamentet i Leppävirta 2.9.2017. Svenska YLE 16.3.2015: "Idén med allmännyttiga företag eller gemenskapsföretag har Håkan Björk hämtat från Skottland. Där löser de många utmaningar i samhället med hjälp av den här typens ideell verksamhet. Det är en blandning av vinstdrivande företag, offentlig sektor och ideell förening." (Ann-Sofie Långvik)
Presentationsvideo för Keplis (Keski-Pohjanmaan Liikunta) projekt Seuramentor.
I juni 2017 firade Söderfjärdens torrläggningsföretag 90 år. Till festen producerade projektet Boden denna korta videohistorik över Söderfjärdens väg till den bördiga odlingsmark som i dag kännetecknar området.
Som en del av Finland 100 år arrangerade sammanlagt åtta olika föreningar en nattvandring i Öja skärgård den 13 maj 2017. Vandringen sträckte sig 22km och gick genom Öjas skärgårdsnatur. Vid starten vreds klockan tillbaka och deltagarna startade från år 1917. I mål kom man 100 år senare, år 2017.
Kustnära sura sulfatjordar är den överlägset största källan till den försurning och de höga metallhalter i finländska vattendrag som ofta medför allvarliga konsekvenser för fisk och andra vattenlevande organismer. Projektets mål är en ny effektiv metod för att minska de sura sulfatjordarnas negativa effekter på vattendrag och kustnära vatten. Detta mål uppnås genom utveckling av in-situ precisionsbehandlingar av de markskikt som ger upphov till sura och metallrika dräneringsvatten. Projektet bidrar därför till ett hållbart användande av sura sulfatjordar inom jordbruket, och främjar vattenskyddet på berörda områden.
Den 6-7 maj 2017 arrangerades Österbottens mat- och samlarmässa i Bennäs, Pedersöre. Här finns ett kort samtal med en av arrangörerna, Sixten Rönn, som berättar om upplagan anno 2017 och om sina förväntningar under veckoslutet.
Pro Agria och NTM-centralen i Södra Österbotten ordnade i början av 2017 informationskvällar om underhåll av utfallsdiken och dikningssammanslutningens uppgifter och skyldigheter. I två videon från tillfället går vi bland annat genom grunderna för torrläggning, aktivering av vilande dikningssammanslutningar, underhållsskyldighet, kostnadsfördelning, disponenttjänster samt finansieringsmöjligheter. Denna inspelning är från Yrkesakademin i Österbotten, enheten i Gamla Vasa, den 4.4.2017.
Pro Agria och NTM-centralen i Södra Österbotten ordnade i början av 2017 informationskvällar om underhåll av utfallsdiken och dikningssammanslutningens uppgifter och skyldigheter. I två videon från tillfället går vi bland annat genom grunderna för torrläggning, aktivering av vilande dikningssammanslutningar, underhållsskyldighet, kostnadsfördelning, disponenttjänster samt finansieringsmöjligheter. Denna inspelning är från Yrkesakademin i Österbotten, enheten i Gamla Vasa, den 4.4.2017.
Mathantverkarna är en ny växande yrkeskår. Inom Mathantverk skapas unika produkter med rik smak, av hög kvalitet och med tydlig identitet. Kustens Mat är ett finlandssvenskt Mathantverksprojekt i samarbete mellan regionerna Österbotten, Åboland, Åland och Nyland och projektet pågår under tiden 1.1.2016-31.12.2018.
Omställningsrörelsen är en global gräsrotsrörelse som strävar efter att skapa lokal resiliens och en hållbar, lockande framtid. Denna video är från 4-5.2.2017, då Älvbyarna och Slow food Ostrobothnia tillsammans med Korsholms Vuxeninstitut arrangerade en grundkurs i omställningens principer.
Kustnära sura sulfatjordar är den överlägset största källan till den försurning och de höga metallhalter i finländska vattendrag som ofta medför allvarliga konsekvenser för fisk och andra vattenlevande organismer. Projektets mål är en ny effektiv metod för att minska de sura sulfatjordarnas negativa effekter på vattendrag och kustnära vatten. Detta mål uppnås genom utveckling av in-situ precisionsbehandlingar av de markskikt som ger upphov till sura och metallrika dräneringsvatten. Projektet bidrar därför till ett hållbart användande av sura sulfatjordar inom jordbruket, och främjar vattenskyddet på berörda områden.
Mia Wikström, informatör vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund r.f. (SLC), gjorde den 21.11.2016 en snabb genomgång av teknikerna kring sociala medier och de möjligheter som dessa erbjuder producenterna i forma av synlighet och marknadsföring.
Den svenska författaren, bloggaren och trädgårdsentusiasten Sara Bäckmo besökte Nykarleby och Stjärnhallen den 11.11.2016. I sitt anförande berättade hon om hur man kan förlänga odlingssäsongen och delade med sig av sina bästa tips från Skillnadens trädgård.
Matjournalisten Jens Linder besökte Juthbacka 13.10.2016 och föreläste om att torka, röka, rimma, grava, luta, lägga in, sockerkoka, confitera, koka in och fermentera. Hur får man fram gamla, äkta smaker i våra råvaror? Jens är en av Sveriges ledande matjournalister som har skrivit och skapat recept bland annat till Dagens Nyheter och Gourmet. Han har deltagit i TV-produktioner som "Sjön suger" och "Historieätarna" och har även skrivit ett tiotal kokböcker varav tre titlar har översatts till finska.
Den 3.12.2016 arrangerades Julmarknaden för skogsmurvlar vi Soffis gränd i Solf. Evenemanget var en skogsdag för hela familjen och på plats fanns över 70 utställare från olika företag och föreningar. Under marknaden kunde man bland annat bekanta sig med aktörer i skogsbranschen, maskinföretagare, regionens matproducenter, jaktföreningar och skolor.
EkoNu! - för dig som vill veta mera om ekologisk produktion och produkter. http://www.ekonu.fi/
EkoNu! - för dig som vill veta mera om ekologisk produktion och produkter. http://www.ekonu.fi/
I början av augusti arrangerades en Matfestival vid Juthbacka herrgård i Nykarleby. I den tredje videon, från onsdag 3 augusti, bjuder TV-kocken Tareq Taylor - känd från bland annat SVT:s Trädgårdsonsdag - på en aptitretande föreläsning om nordisk mat. Taylor kockar på scen och visar oss det vackra och goda som den nordiska landsbygden har att bjuda på, bland annat hur man tillreder braxen.
Video från stödinformationstillfället som hölls i Vörå den 14.4.2016. Arrangörer för tillfället var NTM-centralen i Österbotten, Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) och ProAgria Lantbrukssällskapet. 02:00 Frank Norrén (NTM-centralen) - Gårdsbrukens investeringsstöd 27:29 Startstöd 34:36 Theresa Hagnäs (NTM-centralen) - Husdjursstöd 2016 44:06 EU:s djurbidrag 53:15 Ersättning för djurens välbefinnande 59:25 Roger Bertils (Vörå kommun) - Stödansökanskolning 01:23:49 Kartor, skiftesgransning och -korrigering
I denna video berättar bland andra Niklas Östman, Carita Häger och Bjarne Mara om hur det är att vara mjölkproducent i Österbotten. Vilka utmaningar och vilka möjligheter står näringen inför i dag.
I början av augusti arrangerades en Matfestival vid Juthbacka herrgård i Nykarleby. I den andra videon, från tisdag 2 augusti, berättar Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm om vad som i folkmun kallas "skräpfisk". Som avslutning på föreläsningen får deltagarna smaka på olika sorters fiskrom och stekt fisk för att vidga vyerna och öppna upp för nya standarder.
I början av augusti arrangerades en Matfestival vid Juthbacka herrgård i Nykarleby. I denna första video, från måndag 1 augusti, berättar Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm om de möjligheter som vilda växter erbjuder. Som avslutning på föreläsningen beger sig deltagarna ut i naturen för att plocka och tillreda bland annat nässla, groblad och daggkåpa.
EkoNu! - för dig som vill veta mera om ekologisk produktion och produkter. http://www.ekonu.fi/
Den 28 juli 2016 arrangerades för andra gången Österbottens Fältdag för växtodlare i Ylistaro. Den första utställningen hölls i juli 2014 och besöktes då av 1 500 personer. I denna video berättar utställningsansvarige Henri Honkala från ProAgria Syd-Österbotten om årets upplaga. Under evenemanget presenterades bland annat olika spannmål, specialväxter och potatis. Årets tema var "markens bördighet" och man fokuserade bland annat på jordbyggnad, men också odlares ekonomi. Samtidigt som det fanns kring 250 demonstrationsrutor och 40 utställningsmontrar på området arrangerade man också korta informationstillfällen under dagen.
Intervju med föreläsarna i samband med seminariet Greppa Marknaden Österbotten. Seminariet arrangerades av ProAgria Lantbrukssällskapet, SÖP och projektet Kursgården 2018 vid Yrkesakademin i Österbotten.
2016 års upplaga av Tomatkarnevalen ordnades 1-2 juli.
Video från en containerlastning av havre i Övermark den 4.7.2016. Vid tillfället exporteras för första gången havre från Österbotten till Kina. Tillfället arrangerades av Pro Agrias projekt AgroTillväxt, som är ett samarbete mellan Lantbrukssällskapet, Österbottens Svenska Producentförbud (ÖSP) och Yrkesakademin i Österbotten (YA). Under tillfället bekantade sig jordbrukare med de möjligheter som cointainerexport erbjuder gårdarna. En representant från Polar Oats var också på plats och svarade på praktiska frågor.
Video från Steven Frostdahls (ombudsman, SÖP) anförande under Farmarnas Temadagar 20.6.2016 i Munsala.
Video från Farmarnas Temadagar 2016 som arrangerades i Munsala och i Korsnäs den 20-21 juni. Temadagarna arrangeras av Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening (SÖP) och är en samlingspunkt för aktiva inom branschen. Under temadagarna hölls anföranden av Steven Frostdahl, Maria Swanljung, John Henriksson och Johnny Majabacka. Video från dessa föreläsningar publiceras skilt.
Video av Kenneth Asps och Matias Rönnqvists anföranden om växtskydd, näring och ogräs under växtsäsongen. Presentationerna hölls under en fältkväll i Närpes som arrangerades inom ramen för projektet AgroTIllväxt av ProAgria Lantbrukssällskapet och Österbottens Svenska Producentförbud (ÖSP) den 6.6.2016. Fältkvällen var en fortsättning på Greppa Marknaden-seminariet som hölls vid Yrkesakademin i Österbotten i februari 2016.
Video av Mikael Blomqvists och Rainer Rosendahls anföranden om dränering och markstruktur. Presentationerna hölls under en fältkväll i Närpes som arrangerades inom ramen för projektet AgroTIllväxt av ProAgria Lantbrukssällskapet och Österbottens Svenska Producentförbud (ÖSP) den 6.6.2016. Fältkvällen var en fortsättning på Greppa Marknaden-seminariet som hölls vid Yrkesakademin i Österbotten i februari 2016.
Sammanfattande video från en fältkväll i Närpes som arrangerades inom ramen för projektet AgroTIllväxt av ProAgria Lantbrukssällskapet och Österbottens Svenska Producentförbud (ÖSP) den 6.6.2016. Fältkvällen var en fortsättning på Greppa Marknaden-seminariet som hölls vid Yrkesakademin i Österbotten i februari 2016. Under tillfället diskuterade deltagare och experter bland annat olika växtskyddsåtgärder, skadegörare, näringsämnen, dränering och spannmålsmarknaden.